ТАХІНІ: РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ НАЙСМАЧНІШОЇ КУНЖУТНОЇ ПАСТИ
Тахіні або як її називають в Ізраїлі - тхіна — це однорідна кунжутна паста. Вона є обов'язковою складовою в кухні багатьох країн Близького Сходу. Без неї не обходиться жодне застілля, будь то святковий стіл або звичайна сімейна вечеря. Ми, наприклад, не уявляємо борщ без сметани, а близькосхідні народи не уявляють трапезу без тхіни. Вона присутня на кухні кожної господині і масово продається в магазинах. Рецепт тахінної пасти дуже простий – насіння кунжуту подрібнюють до однорідної маси.
Кунжутна паста тахіні використовується для приготування гарячих і холодних страв, для солоних і для солодких. Один з найпопулярніших смаколиків — це східна халва, яку готують з додаванням цієї пасти і великої кількості цукру. Також жителі Близького Сходу часто змішують тхіну з фініковим медом – виходить смачний, поживний і корисний соус, який можна намазувати на хліб або на коржик. Використовують тахіні як заправку для салатів, нею поливають хрусткі кульки фалафелю, додають в шаурму, до м'яса і до риби в якості соусу або як намазки на хліб і піту.
Ізраїльська тахіні – це ідеальна їжа, оскільки вона дає енергію і силу, добре перетравлюється, підтримує здоров'я шкіри.
Найстародавніша згадка про тахіні була написана ще близько 4 тисяч років тому. Називали її тоді кунжутним вином, яке підносили як пожертвування богам.
У різних кулінарних книгах 13 століття теж часто згадується тахіні, тільки вже як інгредієнт для приготування хумусу. Використовували цю пасту не тільки в Ізраїлі, але і в китайській, корейській, японській кухні.
КОРИСТЬ ТАХІНІ ДЛЯ ЗДОРОВ'Я
Паста кунжутна – це повністю натуральний продукт на рослинній основі, який не просто смачний, але ще і дуже корисний для організму. В Україні паста тахіні набирає все більшу популярність. Цей продукт став невід'ємною частиною раціону веганів, вегетаріанців і всіх шанувальників здорового харчування.
І ось лише кілька причин, чому варто додати тахінну пасту в свій раціон:
• Містить велику кількість кальцію, тому зміцнює кістки і суглоби, покращує стан нігтів
• Щедре джерело рослинного білка, який є важливим будівельним матеріалом для нашого організму
• Зміцнює імунітет, поліпшує роботу травної системи і регулює обмін речовин
• Запобігає передчасному старінню шкіри за рахунок високого вмісту антиоксидантів
• Благотворно позначається на стані серцево-судинної системи: знижує рівень холестерину і артеріальний тиск, магній у складі розширює судини, а калій істотно знижує ризик розвитку серцевих захворювань
Рецепт кунжутної пасти від SigNature
Кунжутна паста від бренду SigNature складається з преміального сорту кунжуту Humera, який вирощують в Ефіопії. Він ідеально підходить для її приготування завдяки своїм відмінним смаковим якостям і набору корисних речовин.
Основні інгредієнти для тахіні
Рецепт кунжутної пасти в оригінальному виконанні містить всього один компонент – це кунжутне насіння. Наша тахіна має чистий, класичний і нейтральний смак, оскільки складається тільки з кунжуту. Ви можете урізноманітнити її на свій розсуд, додавши до солоних або до солодких страв. Це ваша надійна основа для творчості, яка стане прекрасним доповненням до ваших кулінарних шедеврів.
Кунжутне насіння
Класичний рецепт тахіні
Щоб приготувати тахіні в домашніх умовах, вам знадобиться 100 грам кунжуту. Процес приготування займає три простих етапи.
На сухій і добре розігрітій сковороді потрібно обсмажити кунжут до гарного золотистого кольору і дати йому охолонути.
Пересипаємо насіння в чашу блендера і на максимальній швидкості подрібнюємо до однорідного стану. На стінках чаші має з'явитися олія, яку виділяє насіння.
Щоб в домашніх умовах отримати тягучу пасту, можна додати 1 столову ложку оливкової олії. Коли насіння кунжуту подрібнюють на професійному обладнанні, воно виділяє багато власної олії і дає хорошу консистенцію. Оскільки побутові блендери не такі потужні, зазвичай додають ще й оливкову олію.
Також тахіні часто використовують для приготування солодощів. Зокрема, входить кунжутна паста в рецепт халви. Вона так і називається – тахінна халва. Для неї потрібно тільки два компоненти – тахіні і цукор. У класичному рецепті їх з'єднують між собою в пропорції 1,5 до 1, але тут все залежить від смакових уподобань. Далі суміш охолоджують в холодильнику – і через декілька годин халва готова до вживання.
Для приготування смачного сезамового печива теж потрібна кунжутна паста. Рецепт дуже простий: тахіні, цукор, масло і борошно потрібно змішати до консистенції тіста, сформувати печиво і випікати в духовці до золотистого кольору.
Якщо плануєте готувати страви, використовуючи піту, тут вам теж знадобиться паста тахіні. Цей пшеничний коржик в поєднанні з кунжутною пастою особливо смачний.
Тахіні
Продукт від бренду SigNature має в своєму складі тільки кунжут, а ще у нього великий термін придатності – його можна зберігати цілий рік. Завдяки цьому кунжутну пасту можна замовляти з запасом, щоб завжди мати під рукою таке смачне доповнення до салатів, соусів, м'ясних і рибних страв.
Рецепти для натхнення ви знайдете нижче.
Наша команда – це ваш невидимий помічник, який працює для того, щоб вам залишалося більше часу для творчості. Ми вже вибрали найдостойніший кунжут, подрібнили його до однорідного стану і упакували в прозорі бокси. Вам просто залишається взяти готовий продукт і дати йому продовження в своїх кулінарних шедеврах.
Продукти Левантійської кухні для HORECA: хумус, тахіні, фалафель та піта.
Замовити