ПІТА: РЕЦЕПТ ПРИГОТУВАННЯ ТОГО САМОГО ІЗРАЇЛЬСЬКОГО КОРЖИКА
Піта – це хрусткий коржик, який є одним з головних представників левантійської кухні. Він розрізається навпіл – і виходить дві кишеньки. У такому вигляді піта дозволяє за лічені хвилини приготувати ситну, смачну і корисну страву.
Це більше «обгортка» для їжі, аніж самостійна страва, але без неї складно уявити повсякденний раціон народів Близького Сходу. Французи, наприклад, не уявляють свій сніданок без багетів і круасанів, італійці обожнюють свою чіабату, грузини замість хліба їдять лаваш, а піта – це багатовікова традиція євреїв.
Коржі піти можна начиняти продуктами на свій розсуд – овочами, зеленню, фруктами, м'ясом, рибою, різними намазками. У кожній із цих інтерпретацій вона прекрасна, адже якісна основа в поєднанні з майстерністю і фантазією шеф-кухаря – це гастрономічний шедевр.
Традиційний хліб піта, який готують в Ізраїлі, має невеликий розмір – його діаметр в середньому становить 15-20 см. Завдяки цьому його зручно тримати в руці та водночас цілком достатньо, щоб утамувати відчуття голоду.
В Україні ізраїльська піта навряд чи зможе замінити хліб, але натомість вона зайняла особливе і почесне місце в нашій гастрокультурі. Вона полюбилася всім прихильникам правильно харчування і вкоренилася в меню багатьох вітчизняних закладів завдяки легкому смаку і простоті приготування страв з неї.
Хліб піта і його значення в левантійській кухні
Єврейська піта – дуже популярний продукт в країнах Близького сходу та особливо в самому Ізраїлі. Вона вважається одним з найдавніших видів хліба в історії, і зараз, через стільки століть, залишається такою ж поважною. Вона продається в супермаркетах, є в меню практично всіх закладів і в будинку кожної сім'ї.
Піта: рецепт її використання від кухарів SigNature
Найпростіший рецепт з пітою – це пшеничний корж у поєднанні з фалафелем. Ця страва є кулінарною візитівкою Ізраїлю. Апетитні кульки потрібно покласти в кишеньку, також можна додати хумус і зелень, а для поліпшення смаку – щедро полити кунжутною пастою.
Піта ізраїльська відмінно поєднується з овочами: свіжими й в'яленими помідорами, з обсмаженими баклажанами та цукіні, з цибулею або з грибами. А якщо мікс овочів заправити хумусом або тахіні, ви отримаєте дивовижно смачну, корисну і поживну страву. Цей рецепт особливо підійде для веганів і вегетаріанців, а також для всіх, хто правильно і збалансовано харчується.
А для шанувальників м'яса в попередній рецепт до овочів можна додати відварене куряче філе. До речі, так готується піта грецька й у неї навіть є окреме назва – піта-гірос. На смак і за складом вона дуже нагадує донер або більш звичну нам шаурму. Начинкою для цієї страви може бути будь-яке м'ясо – свинину, яловичину, птицю. Але відварне філе курки менш калорійне і краще засвоюється. Далі обсмажуються овочі з додаванням спецій — помідори, солодкий перець, часник, зелень. І залишається зібрати піту – начинити її м'ясом і овочами. Греки до цієї страви додають соус дзадзикі на основі йогурту та огірка. Але можна додати й інший соус на свій розсуд.
Самі коржі піти готують із простих і доступних інгредієнтів:
Вода
Пшеничне борошно вищого ґатунку
Дріжджі
Цукор
Сіль
КОРЖИК ПІТА: РЕЦЕПТ В КЛАСИЧНОМУ ВИКОНАННІ
На смак піта схожа з лавашем, але все ж має відмінності: тісто у неї більш невагоме і м'яке, оскільки для приготування використовуються дріжджі, а ще її зручніше начиняти. Коржик піта має нейтральний смак, і завдяки цьому її можна поєднувати з будь-якими продуктами на свій розсуд.
Можна спробувати спекти піту, і в домашніх умовах, рецепт її приготування на перший погляд здається нескладним. Та й продукти для неї знайдуться на кожній кухні.
У глибоку миску висипаємо всі сухі компоненти та ретельно перемішуємо їх. Потім додаємо теплу воду і руками замішуємо тісто. Воно має бути м'яким і трохи липким.
Отриману масу перекладаємо на дерев’яну дошку, посипаємо борошном і вимішуємо до того моменту, поки тісто не перестане липнути до рук. Перекладаємо назад в миску, накриваємо плівкою і залишаємо на півтори години, бажано в теплому місці. За цей час тісто підніметься приблизно у 2 рази.
Викладаємо тісто на дошку, посипану борошном, і ділимо його на 8 рівних частин. Потім кожну частину формуємо в кульку, а кульку за допомогою качалки розкачуємо в коржик діаметром 10-15 см і товщиною близько 5 мм. Даємо коржикам 15 хвилин, щоб відпочити. Для кращого ефекту можна накрити їх рушником.
Розігріваємо духовку до 200 градусів і по 6-8 хвилин партіями випікаємо коржі. Коли вони піднімуться, це буде означати, що піта готова.
Головна фішка при випіканні піти в тому, щоб усередині неї утворилася порожнеча і шари коржа відокремилися один від одного. Це відбувається внаслідок водяної пари, яка випаровується з тіста, утворює бульбашку в центрі та відокремлює шари. В такому випадку при розрізанні вийде дві кишеньки, які потім можна буде начинити.
Це вимагає відточеної майстерності, чіткого дотримання рецепта і технології випікання, тому для економії часу і сил краще замовити готову піту і насолоджуватися творчим процесом.
Піта
Піта від SigNature: чудовий початок вашої авторської кухні
Ми знаємо, як уважно ви ставитеся до вибору продуктів для свого закладу, тому працюємо, щоб відповідати вашим високим, але справедливим вимогам. З нами ви можете бути впевнені в бездоганній якості й в стабільному смаку.