Фалафель: рецепт, привезений з самого Ізраїлю
Фалафель – це золотисті кульки з нуту і спецій, обсмажені в олії. Найчастіше вони мають невеликий діаметр – в середньому 2-4 см. Саме такими їх готують на батьківщині. В Ізраїлі фалафель є однією з національних страв, її продають на кожному кроці.
Ця закуска левантійської кухні підкорила гурманів в усьому світі, і з недавнього часу вона з'явилася і в Україні. Її подають в кафе, ресторанах, готують на фестивалях вуличної їжі. А тепер і ви зможете готувати цю страву у своєму закладі. Ми забезпечили вас усім необхідним – зробили якісну заготовку для фалафелю і привезли з Ізраїлю класичний рецепт його приготування.
Фалафель – веганська страва, оскільки він відмінно поєднується з овочами, зеленню, рослинними соусами і намазками. Особливо смачно, якщо подавати фалафель з іншими закусками левантійської кухні – з тахіні та з пітою.
Вегетаріанський фалафель полюбився шанувальникам здорового харчування і тим, хто відмовився від продуктів тваринного походження. Він швидко засвоюється організмом, насичує його енергією і дозволяє підтримувати активний спосіб життя.
Краще готувати фалафель невеликими партіями і смакувати його в гарячому вигляді, так він і смачніший, і ароматніший.
Рецепт фалафеля з нуту: історична довідка
Існує версія, що спочатку готували фалафель в Єгипті як заміну м'ясних страв під час Великого посту. Інша версія свідчить, що вперше фалафель приготували в Індії, а вже потім він поширився в інших східних країнах. Але саме в Ізраїлі ці ласощі прижилися найкраще. Тут же придумали ідею загортати кульки в піту і подавати як повноцінну страву. В Ізраїлі до цієї страви особливе ставлення. Фалафель вже не стільки їжа, скільки традиція, яка об'єднує покоління.
Фалафель: рецепт приготування від SigNature
Фалафель – це ще одна причина, за якої левантійська кухня набуває все більшої популярності. Він одночасно смачний, корисний і простий у приготуванні. Якщо хочете спробувати справжній фалафель з нуту, використовуйте оригінальний рецепт, за яким цю закуску готують на батьківщині — в Ізраїлі.
У класичний рецепт фалафелю, за яким ми й робимо заготовку, входять такі інгредієнти:
Нут
Картопля
Часник
Перець гострий зелений стручковий
Цибуля
Сода харчова
Петрушка
Сіль
Кінза
Класичний рецепт фалафеля
Використовуючи такий фарш, ви зможете за лічені хвилини приготувати фалафель. Рецепт класичний, за яким цю страву готують в кожному ізраїльському будинку, передбачає кілька етапів.
Стакан нуту потрібно промити і замочити у воді мінімум на 8 годин. Потім злити воду, налити свіжу і варити нут ще 2 години до готовності. Після цього його потрібно прокрутити через м'ясорубку або подрібнити блендером до однорідності.
Очищаємо 2 картоплини середнього розміру і теж пропускаємо через м'ясорубку, бажано два рази. Далі чистимо 1 цибулину, 2 зубчики часнику, з перцю видаляємо насіння, петрушку і кінзу миємо – все разом пропускаємо через м'ясорубку.
З'єднуємо нут та інші інгредієнти, додаємо щіпку соди та сіль за смаком, ретельно вимішуємо. Змоченими у воді руками формуємо невеликі кульки.
У глибоку сковорідку виливаємо рослинну олію, чекаємо, поки вона закипить, і в киплячу олію занурюємо кульки. Обсмажуємо декілька хвилин до утворення рум'яної скоринки. Також можна приготувати фалафель у фритюрі.
Здавалося б, це нескладно, але в сучасному світі кожна хвилина на рахунку. Та й навіщо витрачати час на рутинні процеси, якщо можна скористатися заготовкою. Для цього достатньо сформувати та обсмажити кульки у фритюрі. Ось і весь рецепт фалафеля з нуту – просто, швидко, смачно, а головне – корисно.
Потім можна займатися тільки творчістю — додавати овочі, поливати соусами, експериментувати з варіантами подачі та сервування. Фалафель в лаваші або піті цілком може стати флагманом в меню вашого закладу.
Користь фалафеля і його поживна цінність
Для веганів та вегетаріанців він став гідною заміною м'яса. І не тільки тому, що дуже смачний, а ще й тому, що за своїм набором поживних речовин дійсно може замінити їжу тваринного походження.
• У нуті, який є основним компонентом фалафеля, міститься рекордна кількість рослинного білка і вуглеводів, а також кислоти Омега-3 й Омега-6. До речі, за вмістом білка нут знаходиться нарівні з курячими яйцями, а за вмістом заліза не поступається яловичій печінці.
• Також прихильники правильного харчування високо цінують нут за велику кількість клітковини в його складі. Вона очищає кишківник, нормалізує роботу травної системи, швидко втамовує відчуття голоду і тим самим допомагає скинути зайву вагу.
Фалафель
Фалафель від бренду SigNature: основа для творчості на авторської кухні
Ми знаємо, як сильно ви закохані у свою роботу, як вам подобається творити та створювати шедеври на своїй авторській кухні. Тому всі рутинні процеси наша команда взяла на себе. У своєму цеху на професійному обладнанні ми виконуємо всі підготовчі етапи, дотримуючись традиційного рецепта – замість вас вимочуємо нут, підбираємо найкращі овочі і справжні східні спеції, замість вас замішуємо всі інгредієнти в потрібній пропорції.
Нижче пропонуємо вам кілька ідей для натхнення.
Наш фалафель — це заготовка в зручному прозорому боксі, яка стане надійною основою для ваших страв, відправною точкою чудової гастромандрівки. Творіть — а ми підтримаємо будь-які ваші ідеї та допоможемо в їх втіленні.
Продукти Левантійської кухні для HORECA: хумус, тахіні, фалафель та піта.
Замовити